Er du studerende? Leder du efter en forsikringsmulighed, der ikke ødelægger din økonomi fuldstændigt? Men har du svært ved at finde hoved og hale i, hvad de forskellige forsikringsselskaber kan tilbyde? – og hvad der passer til netop dig?
Vi giver dig råd og vejledning, så du nemt og overskueligt kan sætte dig ind i, hvilke studieforsikringer, der er de mest relevante for dig – uanset om du er lærerstuderende, ingeniørstuderende eller noget helt tredje.
Mange studerende fravælger at tegne en forsikring, da det kan virke som en stor udskrivning i en stram studieøkonomi. Det kan virke fristende at spare penge på den post, men i det lange løb er det en utroligt dårlig idé. For hvad hvis der bliver indbrud i din lejlighed? Hvis du kommer ud for en cykelulykke? Eller hvis du kommer til at hælde kaffe ned i din dyre computer? Uden en forsikring kan disse tre episoder få uoverskuelige økonomiske konsekvenser for dig, så sørg for at få tegnet en forsikring hurtigst muligt! Desuden er forsikringer til studerende faktisk ikke så dyre igen… Det skyldes, at mange forsikringsselskaber, ofte i samarbejde med diverse fagforeninger, tilbyder billige forsikringsordninger til studerende.
I denne guide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke forsikringstyper, der er optimale for dig som studerende. For at kunne tegne en studieforsikring skal du typisk være medlem af en fagforening. Derfor gør vi dig klogere på de studieforsikringer, der hører til fagforeningerne IDA, DJØF, Danmarks Lærerforening, Dansk Magisterforening, Socialpædagogerne og BULP. På den måde kan du nemt og overskueligt finde vej i junglen af præmier, policer, selvrisici og andet forsikringsgøgl.
Hvilke forsikringer har du brug for?
Vi anbefaler, at du som minimum tegner en forsikringspakke, der indeholder en indbo- og en ulykkesforsikring. Herudover er det en god idé at tegne en cykel-, rejse- og elektronikforsikring.
Det skal du have:
Indboforsikring
En indboforsikring dækker dine ting, hvis de bliver beskadiget eller forsvinder ved tyveri, brand, færdselsuheld med mere. Herudover fungerer indboforsikringen som en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du kommer til at påføre andre materielle eller personlige skader.
Hvis du er under 21 år er du dækket af dine forældres indboforsikring – også hvis du er flyttet hjemmefra. Hvis du derimod er fyldt 21 år, skal du tegne din egen indboforsikring, uanset om du er hjemme- eller udeboende.
Ulykkesforsikring
En ulykkesforsikring giver dig erstatning, hvis du kommer til skade, mister en del af din arbejdsevne med mere.
Forsikringsdækninger, som det er en god idé at have:
Cykelforsikring
En cykelforsikring er inkluderet i en række indboforsikringer, men ikke i alle.
En cykelforsikring hjælper dig økonomisk, hvis din cykel skulle blive stjålet. Omfanget af denne hjælp afhænger, som ved andre forsikringstyper, af din selvrisiko. Hvis du eksempelvis har en selvrisiko på 3000 kroner og har en cykel med en værdi af 4000 kroner, får du kun 1000 kroner i erstatning for din stjålne cykel. Hos nogle forsikringsselskaber er det muligt at minimere sin selvrisiko mod en højere forsikringspris.
Rejseforsikring
En rejseforsikring gælder, hvis du kommer til skade eller bliver syg på en ferie. En rejseforsikring hjælper dig, hvis du skal indlægges på hospitalet i udlandet eller hvis det bliver nødvendigt med sygehjemtransport.
Elektronikforsikring
En elektronikforsikring hjælper dig, hvis du kommer til at beskadige din computer, dit tv, din smartphone og så videre. Det er ofte billigere at købe en elektronikforsikring hos et forsikringsselskab end at tilkøbe en forsikring til hvert apparat hos forhandleren.
Et hav af muligheder
Der findes en lang række muligheder for forsikringer til studerende. Nedenfor har vi udvalgt en række fagforeninger og dertilhørende studieforsikringsordninger.
IDA-studieforsikring er for dig, hvis du er studerende på en teknisk uddannelse inden for teknik, it og naturvidenskab, herunder diverse typer af ingeniøruddannelser. Som studiemedlem hos IDA kan du få billige forsikringer fra forsikringsselskabet Tryg.
IDA-studieforsikring dækker typisk:
- En familieforsikring, der giver dig erstatning, hvis dit indbo og private ejendele beskadiges som følge af brand, tyveri, kortslutning eller vandskade. Du kan forsikre dine ejendele til en værdi af 245.000 eller 489.000 kroner.
- En familieforsikring med erstatningsansvar, hvis en i hustanden gør skade på andre personer eller andres ejendele.
- En årsrejseforsikring, der dækker ved sygdom med mere på rejser.
- En ulykkesforsikring, der sikrer erstatning, hvis du får varige mén efter en ulykke. Denne forsikring dækker også tandskader og behandlinger hos fysioterapeut eller kiropraktor, når disse ikke dækkes andre steder.
- IDA-forsikring dækker hele hustanden (dog maksimalt 3 personer).
Hos IDA kan du beholde din studieforsikring helt frem til, at du fylder 30 år – også selvom du er færdiguddannet kandidat for længst.
Priser
IDA’s forsikringstilbud er ofte meget billige. Vi har samlet priserne på tre forsikringstyper nedenfor, så du nemt og overskueligt kan få overblik over, hvad det egentligt koster at være godt forsikret.
Priserne er angivet per helår.
IDA-familieforsikring:
- Priserne på IDA-familieforsikring med en selvrisiko på 1190 kroner koster mellem 244 kroner og 622 kroner afhængig af dit indbos værdi, og hvor du har bopæl.
- Priserne på IDA-familieforsikring med en selvrisiko på 0 kroner koster mellem 317 kroner og 762 kroner afhængig af dit indbos værdi, og hvor du bor.
IDA-ulykkesforsikring
- Hvis du er studerende uden arbejde eller med kontorarbejde, kan du forsikre dig med en invaliditetssum på 500.000 for 429 kroner, og med en invaliditetssum på 1.000.000 for 706 kroner.
- Hvis du er studerende med andet arbejde end kontorarbejde, kan du forsikre dig med en invaliditetssum på 500.000 for 474 kroner, og med en invaliditetssum på 1.000.000 for 796 kroner.
IDA-årsrejseforsikring
- Hvis du skal rejse i Europa i maksimalt 60 dage kan du købe en årsrejseforsikring for 217 kroner og en afbestillingsforsikring for 293 kroner.
- Hvis du skal rejse uden for Europa i maksimalt 60 dage kan du købe en årsrejseforsikring for 423 kroner og en afbestillingsforsikring for 293 kroner.
- Hvis du skal rejse i mere end 60 dage, kan du for et mindre beløb udvide din almindelige rejseforsikring. Kontakt i så fald Tryg.
DJØF’ studieforsikringstilbud er for dig, hvis du studerer på en samfundsvidenskabelig eller erhvervsøkonomisk uddannelse (eksempelvis jura, erhvervsøkonomi eller statskundskab). DJØF samarbejder med forsikringsselskabet CODAN.
DJØF-studieforsikring dækker typisk:
- En indboforsikring. Herunder hører forsikring af dine ejendele, dit elektronik (dog minus mobiltelefon og iPad) samt en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du kommer til at gøre skade på andre eller andres ejendele. Ydermere får du med DJØF’s indboforsikring en verdensrejseforsikring, der gælder sygehjemtransport, hvis du bliver syg på en rejse, der varer under 60 dage.
- En ulykkesforsikring, der giver dig erstatning ved varige mén efter en ulykke.
- DJØF-studieforsikring dækker hele din husstand (dog maksimalt to personer).
Hos DJØF kan du beholde din forsikring i op til 3 år efter, du har afsluttet dit studie.
Priser:
Priserne er angivet per helår.
DJØF-ulykkesforsikring
- Med DJØF-ulykkesforsikring kan du forsikre dig med en invaliditetssum på 500.000 for 540 kroner, og med en invaliditetssum på 1.000.000 for 972 kroner.
DJØF-indboforsikring
- En indboforsikring hos DJØF erstatter dine ejendele op til en værdi på 500.000. Ved en selvrisiko på 1500 kroner koster denne forsikring 900 kroner. Med en selvrisiko på 0 kroner koster DJØF-indboforsikring 2100 kroner.
- Du kan her vælge at tilkøbe henholdsvis en fuld elektronikforsikring (468 kroner), en udvidet rejseforsikring (372 kroner) og en cykelforsikring (288 kroner).
DJØF-verdensrejseforsikring
- Hvis du kun skal rejse i maksimalt 60 dage, er du forsikret via din indboforsikring.
- DJØF samarbejder med Europæiske Rejseforsikring. Du kan derfor få 25 procent rabat på forsikringer, hvis du eksempelvis skal studere i udlandet i mere end 60 dage.
Fagforeningerne Dansk Magisterforening, BUPL, Danmarks Lærerforening og Socialpædagogerne samarbejder med Lærerstandens Brandforsikring. En studieforsikring herfra er for dig, hvis du er under uddannelse til pædagog, lærer eller blot studerende på et at landets universitetsuddannelser. Lærerstandens Brandforsikring er derfor det studieforsikringstilbud, der tilbydes til den bredeste skare af studerende.
Lærerstandens Brandforsikrings studieforsikring dækker typisk:
- En indboforsikring (inklusiv elektronikforsikring), der dækker, hvis dine ting bliver beskadiget eller stjålet. Herunder også en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du kommer til at gøre skade på andre eller beskadige andres ting.
- En ulykkesforsikring, der giver dig erstatning ved varige mén efter ulykker.
- En rejseforsikring (til hele verden), der dækker i op til 60 dage.
- Lærerstandens Brandforsikring dækker hele din husstand.
Priser:
Prisen på Lærerstandens Brandforsikring afhænger af din bopæl.
- København: Hvis du er bosiddende i Aarhus C kan du få både indbo-, ulykke- og rejseforsikring (alle med en selvrisiko på 1060 kroner) til 2059 kroner om året.
- Aarhus: Hvis du er bosiddende i Aarhus kan du få både indbo-, ulykke- og rejseforsikring (alle med en selvrisiko på 1060 kroner) til 2056 kroner om året.
- Odense: Hvis du er bosiddende i Aarhus C kan du få både indbo-, ulykke- og rejseforsikring (alle med en selvrisiko på 1060 kroner) til 1818 kroner om året.
- Aalborg: Hvis du er bosiddende i Aalborg kan du få både indbo-, ulykke- og rejseforsikring (alle med en selvrisiko på 1060 kroner) til 1818 kroner om året.
Hvis du skal på studieophold i udlandet i mere end 60 dage, skal du købe en forlænget rejseforsikring. Der er flere udbydere af forlængelsesforsikringer, blandt andet http://www.studenterforsikring.dk/
Bilforsikringer
Står du som ung også og skal bruge en bilforsikring, så kan der være virkeligt mange penge at spare. Læs vores store artikel om bilforsikringer til unge her.
Skriv et svar