Når kælderen er fyldt med vand som følge af et voldsomt skybrud, er det godt at vide, hvad du skal stille op for at forsikringen skal dække skaderne.
Vejret i verden er blevet voldsommere i de senere år og også herhjemme har vi oplevet voldsomme skybrud og stormvejr i de senere år. Det er derfor afgørende, at du ved præcist, hvad du skal stille op i de her situationer, for gør du ikke det rigtige risikrer du at forsikringen ikke vil dække skaderne.
Når skaden er sket
Når kælderen pludselig er fuld af vand, så er det vigtigt at du gør alt hvad du kan for at minimere skaden så hurtigt som muligt. Har du bare ladet stå til, kan du være helt sikker på at din forsikring ikke dækker skaderne. Det skal du gøre:
- Kontakte dit forsikringsselskab på deres alarmtelefon så hurtigt som muligt. Dit forsikringsselskab vil kunne hjælpe med at få vandet pumpet væk og udbedre skaden.
- Red hvad der reddes kan. Du skal ikke vente på forsikringsselskabet og kan du ikke komme i kontakt med dem, så gør hvad du kan selv for at udbedre skaden. Få reddet alle de ting du kan op af vandet og få dem lagt til tørre. Forsøg at få vandet ledt væk.
- Sørg for at få sat gang i affugtning af rummene så hurtigt som muligt, så du undgår problemer med skimmelsvamp.
Få dokumentationen i orden
Dernæst er det vigtigste at du dokumenterer, hvad der er sket. Sørg for at tage billeder af skaden og alle dine ting.
- Tag billeder af skaden og dine forsøg på at udbedre den.
- Tag billeder af alle beskadigede ejendele
- Lad være med at smide noget ud, før forsikringsselskabets taksator har været på besøg.
Sådan er reglerne for skybrud
Din forsikring dækker generelt vandskader, hvis der er tale om decideret skybrud. Det vil sige at der er kommet så meget vand, at en normalt vedligeholdt kloak ikke kan klare vandmasserne. Det er altså afgørende at dine kloakker er velholdte, for er de ikke det risikerer du at forsikringsselskabet ikke vil dække skaden.
Da det ofte vil være svært at vurdere om skaden kunne være undgået ved bedre kloakforhold har forsikringsselskaberne fastsat en grænse for, hvornår der er tale om skybrud. Denne grænse ligger ved 40-50 mm i løbet af 24 timer eller 1 mm regn pr. minut. Du kan altid efter et skybrud se på forsikringsvejret.dk om forsikringsselskaberne mener at der har været skybrud i dit område.
Hvis du vil være sikker på, at din forsikring dækker oversvømmelser selv hvis der ikke er tale om decideret skybrud kan du overveje at tegne en husforsikring med udvidet vandskade dækning.
Oversvømmelser der skyldes vand fra hav, fjorde, søer og vandløb dækkes ikke af forsikringen. I de tilfælde er der istedet dækning fra stormflodsrådet, hvis de vurderer at der er tale om stormflod.
Det er din husforsikring der i tilfælde af skader på selve ejendommen skal dække ved skybrud og din indboforsikring der skal dække skader på dine ejendele.
Dækning ved storm
Definitionen på storm i forsikringssammenhænge er at det blæser mere end 17,2 meter pr. sekund. Hvis det er tilfældet, så kan du normalt få dækning fra din forsikring. I tilfælde af storm kan det være alt fra din ulykkesforsikring til din husforsikring der skal dække skaden afhængigt af typen af skade.
Ved skader som f.eks. nedfaldne tagsten, knuste ruder osv. vil det være din husforsikring der skal dække skaderne på dit hus, garage osv.
Indboforsikringen dækker de skader der som følge af stormvejret må være på dine ejendele. Det vil sige møbler, tæpper osv. Dog skal du være opmærksom på at ting der befinder sig udenddørs, som f.eks. havemøbler, ofte ikke er dækket i tilfælde af stormskader.
Bilforsikringen dækker skaderne på din bil, HVIS du har tegnet en kaskoforsikring. Det kan være skader som følge af nedfaldne tagsten og grene, eller væltede træer.
Ulykkesforsikringen dækker de skader, der sker på dig som person, såfremt du får varrige mén af skaden. Læs mere om ulykkesforsikringen og fastsættelse af ménprocenten her.
Generelt gælder der ved stormvejr det samme som ved oversvømmelser – du skal selv gøre alt, hvad du kan for at mindske skaderne, hvis forsikringen skal dække.
Vær opmærksom på travlhed hos selskaberne
Har der været stormvejr eller skybrud er der ofte rigtigt mange danskere der er ramt. Det betyder også at forsikringsselskaberne har rigtigt travlt i de her tilfælde. Du skal derfor forvente at du selv kommer til at stå for en del af den umiddelbare udbedring af skaderne. Du skal også forvente at der kommer til at være en noget længere sagsbehandlingstid end i andre tilfælde. Efter et stort skybrud har både sagsbehandlere og taksatorer hos selskaberne rigtigt travlt og det samme gør sig selvfølgelig gældende hos f.eks. de håndværkere der skal komme og udbedre skaderne.
Husk at du på forsikringsvejret.dk altid kan tjekke, hvordan forsikringsselskaberne definerer det voldsomme vejr der måtte være. Der er altid aktuel information om stormvejr og skybrud.
Under stormen Gorm væltede min stakit på min bil. Jeg har alle mine forsikringer samme sted. Der er ikke trukket noget selvrisiko for stakittet,(selvrisiko på 2500 dkk) – men selskabet vil trække 3600 dkk for selvrisiko for bilen. Bilen kasseres som totalskadet.
Kan det være rigtigt?
Situationen er den, at det er to vidt forskellige forsikringer. Bilen skal din bil kasko dække, hvorimod stakittet dækkes af din husforsikring. Så derfor giver det også god mening, at der er forskel på det. Så hvis din selvrisiko på din kaskoforsikring til bilen er 3600 DKK, så er den god nok…