Hvad end du skal på skiferie, charterrejse eller storbytur er rejseforsikringen og det blå sygesikringskort i de fleste tilfælde lige så vigtige at huske som dit pas. For bliver du syg på din ferie og kræver lægebehandling, kan du ende med en særdeles stor regning, hvis ikke du er forsikret. Men mange danskere sætter sig ikke ind i, hvilke rejseforsikringsmuligheder der findes, og betaler derfor et unødigt højt beløb for dårlig dækning. Her kan du læse alt om, hvordan du finder en billig rejseforsikring, samt forskellen på en rejseforsikring og det blå sygesikringsbevis.
Hvad dækker en rejseforsikring?
Når det kommer til rejseforsikringen, har du flere muligheder for dækning. Du kan eksempelvis tegne en årsrejseforsikring, der, som navnet afslører, dækker dig i et år. Men du kan også vælge at købe en almindelige rejseforsikring, som dækker i præcis det antal dage, din ferie varer. Din årsrejseforsikring dækker typisk kun rejser, der varer i maksimalt 30 dage.
En rejseforsikring dækker som udgangspunkt kun sygdom og akut tilskadekomst. Det kan dog variere fra selskab til selskab, hvor mange omstændigheder deres basisforsikring dækker. Du kan som oftest vælge at lade din rejseforsikring dække for enten rejser i Europa eller hele verden.
Udvidet rejsedækning
Ud over den grundlæggende rejsesygesikring kan du skræddersy din forsikring, så den passer præcis til dine behov. Du kan eksempelvis inkludere dækning ved skisport og andre farlige aktiviteter eller ved udgifter i forbindelse med hjemkaldelse, sygeledsagelse, transportforsinkelse, overfald og lignende. Du kan også tegne en afbestillingsdækning, hvis du bliver nødt til at aflyse den planlagte ferie på grund af alvorlig sygdom, eller en dækning af erstatningsrejse, hvis du kommer til skade på din ferie og derfor er sengeliggende eller inden døre i mere end halvdelen af tiden under den pågældende tur. Det gælder eksempelvis ved solskoldning, lungebetændelse eller sneblindhed.
Ydermere kan du hos nogle forsikringsselskaber få erstatning ved forsinket bagage, eller hvis du kommer for sent til dit fly.
Hvad dækker en rejseforsikring ikke?
Det kan variere fra selskab til selskab, hvilke situationer en rejseforsikring ikke dækker. Men som udgangspunkt sættes den ud af spil, hvis:
- Du afbestiller din rejse på grund af graviditet eller udsigt til dårligt vejr.
- Du er på bilferie og får stjålet dine ejendele, fordi de ligger synligt fremme i bilen.
- Du mister dine værdigenstande, uden at det skyldes tyveri.
- Dit fly er forsinket på grund af strejke.
- Du rejser til et land, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til på grund af krigstilstande eller lignende omstændigheder.
Få 3 uforpligtende forsikringstilbud her.
Hvornår skal du tegne en rejseforsikring?
Hvorvidt du bør tegne en forsikring til din rejse kommer an på, hvor du skal hen, i hvor lang tid du skal være væk, og hvad du skal foretage dig på ferien. Men efter indførelsen af det blå sygesikringskort og de nu potentielt dårligere dækningsforhold er en rejseforsikring aldrig en dårlig idé, hvis du besøger et land, som kræver en høj egenbetaling, når du bliver syg og skal behandles af det offentlige. Undersøg derfor altid, hvilke regler der gælder i det pågældende land, inden du vælger rejseforsikringen fra. Skal du på skiferie eller en tur til eksempelvis USA, er det dog utrolig vigtigt at tegne en rejseforsikring. Ifølge tal fra Gouda Rejseforsikring kommer én ud af 50 skirejsende til skade på ferien, og det kan koste dyrt, hvis du ikke er forsikret. En alvorlig skiskade, som kræver speciel hjemtransport, kan nemlig snildt ende på en pris mellem 20.000-50.000 kroner. Og det er penge, som skal hives op af egen lomme, hvis du står uden forsikring.
Samtidig skal du huske, at din indboforsikring dækker privat rejsegods. Det vil sige, at det indbo, du medbringer på ferien, faktisk allerede er dækket ved tyveri og lignende. Derfor behøver du ikke nødvendigvis at tegne en udvidet rejseforsikring.
Du bør altid tegne en rejseforsikring, hvis:
- Du rejser uden for EU
- Du deltager i risikofyldte aktiviteter på din rejse som eksempelvis at stå på ski eller køre på motorcykel. Det skyldes, at du med den almindelige sygeforsikring ikke kan få dækket hjemtransport, hvis du kommer ud for et uheld.
- Du rejser sammen med børn. Her er det endnu en gang dækningen af eventuel hjemtransport, der er vigtig.
- Du tager på rejser, som varer i længere tid end en måned.
- Du rejser til et EU land, hvor egenbetalingen er høj.
Sådan finder du en billig rejseforsikring
Når du køber din rejse, bliver du ofte tilbudt en rejseforsikring oveni. Men dette er tit hverken den bedste eller den billigste løsning. Den billigste rejseforsikring får du i mange tilfælde ved at tegne en fast, billig rejseforsikring som en del af din indboforsikring eller hos et af de forsikringsselskaber, som specialiserer sig i rejseforsikringer. Du kan eventuelt også købe en rejseforsikring sammen med dit kreditkort.
Det betyder noget for prisen
Prisen på din rejseforsikring afhænger af, hvilke dækninger du vælger. Tager du eksempelvis den helt skrabede årsrejseforsikring, som kun dækker udgifter til akut sygdom og skader, kan du slippe med helt ned til 300 kroner årligt, hvorimod en forsikring med alt inkluderet koster tæt på 2000 kroner. En forsikring stiger også i pris, hvis den skal dække i hele verden frem for blot Europa.
Hvis du ofte tager på rejser, kan det desuden bedst betale sig at købe en årsrejseforsikring. Men tilbringer du sjældent tid i udlandet, er det økonomisk fordelagtigt at tegne en almindelig rejseforsikring, som dækker det antal dage, du er af sted, og dermed er billigere i anskaffelse.
Så meget koster en rejseforsikring
Det kan godt betale sig at undersøge markedet for den billigste rejseforsikring. Et hurtigt kig på de mange priser viser nemlig, at du kan spare over 500 kroner årligt ved blot at indhente tilbud fra flere forsikringsselskaber. Dog skal du sikre dig, at den billige forsikring også passer til de dækningskrav, du har. For en øjensynligt billig forsikring kan hurtigt blive en dyr affære, hvis du er underforsikret og derfor må betale af egen lomme, når du kommer galt af sted.
Få 3 uforpligtende forsikringstilbud her.
Når skaden er sket
Er du så uheldig at blive alvorligt syg på din rejse, bør du kontakte en lokal læge. Ofte kan receptionen på dit hotel hjælpe dig med dette. Flere forsikringsselskaber har desuden en døgnåben alarmcentral, du kan ringe til, som yder rådgivning om, hvordan du skal forholde dig. Er du eksempelvis kunde hos et stort selskab som Europæiske Rejseforsikring, har de ligeledes samarbejde med flere hospitaler og læger verden over. Det betyder, at regningen bliver betalt direkte, og du slipper for at lægge ud og søge erstatning, når du kommer hjem. Lægger du selv ud for eventuelle udgifter, skal du altid huske at gemme kvitteringen, så du kan få pengene refunderet, når du kommer hjem.
Hvornår skal du bruge det blå EU-sygesikringskort?
Pr. 1. august 2014 skal du bruge det blå sygesikringskort, hvis du rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Det kan altid betale sig at bestille et blåt sygesikringskort, hvis:
- Du skal på ferie i mere end 30 dage (dog maksimalt et år)
- Du skal på studieophold
- Du bliver udstationeret af dit arbejde (dette skal dog godkendes af Pensionsstyrelsen)
- Du skal i praktik
- Du lider af en kronisk sygdom og skal på ferie
Du kan læse mere om det blå sygesikringskort på patientombuddet.dk og bestille det blå sygesikringskort her. Det blå sygesikringskort er gratis, og det tager cirka to-tre uger, fra du bestiller kortet, til du får det med posten.
Det blå sygesikringskort dækker ikke alt
Det blå sygesikringsbevis sørger for at dække nødvendig lægebehandling, medicin og ophold på offentlige sygehuse, når du rejser inden for EU. Men da du dækkes under samme vilkår, som borgerne i det land hvor du opholder dig, kan du risikere selv at skulle betale dele af regningen, hvis landets sygehusregler kræver egenbetaling. Vil du helt undgå selv at stå med regningen, skal du derfor tegne en rejsesygesikring hos et forsikringsselskab, da egenbetalingen ellers kan ende på helt op til 40 procent.
Med det nye, blå sygesikringskort er det med andre ord blevet en anelse mere kompliceret at gennemskue, præcis hvordan du er dækket, når du rejser udenlands. Vi har derfor lavet en let og overskuelig guide herunder, hvor du i grove træk kan se, hvordan du er dækket efter de nye regler med det blå sygesikringskort. Du skal blot klikke på det land, du gerne vil rejse til, og så dukker de vigtigste regler op.
10 tips til din rejseforsikring
- Husk, at det blå sygesikringskort kun gælder i EU lande samt Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein. Skal du på ferie i lande uden for EU, skal du derfor tegne en rejseforsikring.
- Selv om du har anskaffet dig det blå sygesikringskort, kan det tit betale sig at tegne en rejseforsikring alligevel. Det blå sygesikringsbevis giver dig nemlig samme vilkår som borgerne i det land, du besøger, og derfor kan du risikere selv at skulle betale for dele af behandlingen, hvis ikke du har tegnet en rejseforsikring.
- En rejseforsikring dækker ofte hele husstanden – også voksne, hjemmeboende børn. Tager du dine uforsikrede børnebørn med på ferie, dækker din rejseforsikring hos visse forsikringsselskaber også dem.
- Hvis du sjældent drager til udlandet, kan du spare penge ved at tegne en almindelig rejseforsikring, som gælder til en enkelt rejse.
- Skal du på skiferie eller en anden rejse, hvor risikoen for skader er højere end normalt, så tegn altid en udvidet rejseforsikring. Ifølge Gouda Rejseforsikring kommer en ud af 50 skirejsende til skade på skiferien, og det kan hurtigt gøre turen dyr. En speciel hjemtransport kan nemlig ende med at koste dig mellem 20.000-50.000 kroner.
- Har du en indboforsikring, dækker den ofte dine ejendele, selv om du er på ferie. Det er derfor tit unødvendigt at tegne en udvidet rejseforsikring til dine ting.
- Skal du på en rejse, som varer over 30 dage, skal du tit tegne en almindelig rejseforsikring for den specifikke tur. Også selv om du har en årsrejseforsikring i forvejen.
- Undersøg altid markedet, inden du fastsætter dig på en rejseforsikring. Der er ofte penge at spare, hvis du ser dig for, men husk altid at undersøge forsikringens dækningsgrad, så du sikrer dig, at den matcher dine ferieudfoldelser.
- Husk på, at din rejseforsikring ofte ikke dækker, hvis du arbejder i løbet af ferien. Kombinerer du din ferie med arbejde, skal du derfor tegne en erhvervsrejseforsikring.
- Hvis du selv skal betale en regning, som er omfattet af enten det blå sygesikringskort eller rejseforsikringen, skal du huske at gemme kvitteringen, så du kan få beløbet refunderet, når du kommer hjem.
Skriv et svar