Hvad dækker en hundeforsikring?
Begrebet hundeforsikring dækker over flere ting. Som hovedregel inkluderer det en lovpligtig ansvarsforsikring, der erstatter de skader, din hund forvolder på andre mennesker eller deres ejendele. Den dækker med andre ord ikke, hvis din hund selv kommer ud for en ulykke eller sygdom. Derfor vælger kæledyrsejere som oftest at udvide ansvarsforsikringen med en sygeforsikring. En sygeforsikring til hunde dækker nemlig store dele af dyrlægeregningen, hvis din hund bliver syg eller selv kommer ud for en ulykke. Dog er der begrænsninger på, hvor højt et beløb forsikringen dækker.
Hos nogle forsikringsselskaber har du ligeledes mulighed for at tegne en livsforsikring til hunde, hvis din hund kan identificeres ved tatoveringsnummer eller chip. Nogle forsikringsselskaber kræver desuden, at hunden er stambogsført, før de vil tegne en livsforsikring. En livsforsikring gælder, hvis din hund dør, før den fylder 10 år. Forsikringen giver dig økonomisk støtte til at købe en ny hund.
En livsforsikring betaler ikke erstatning, hvis din hund aflives på grund af truende adfærd eller arvelige sygdomme.
Hvad dækker en hundeforsikring ikke?
Det gælder for hundeforsikringer, som det også gør for alle andre forsikringer, at de erstatter pludselige og uforudsete hændelser. Derfor er der visse situationer, som en almindelig hundeforsikring ikke dækker. Der kan ligeledes være forskel på, hvilke hunderacer – og fra hvilken alder – forsikringsselskaberne dækker. En hundeforsikring dækker som udgangspunkt ikke:
- Skader eller sygdomme, som enten fandtes eller var begyndt at udvikle sig, inden sygeforsikringen blev tegnet.
- Skader, som din hund forvolder familiemedlemmer og deres ejendele, hvis den bliver passet af dem.
- Medfødte og arvelige sygdomme.
- Skader ved hundetræning eller arrangementer i hundeklubber. I disse tilfælde er risikoen større, og det må antages, at man bevidst har påtaget sig den ekstra risiko. Derfor dækker den almindelige lovpligtige forsikring som oftest ikke i disse tilfælde.
- Ikke uforudsete hændelser. Det kan blandt andet betyde, at forsikringen ikke dækker, hvis din gravide chihuahua skal have foretaget kejsersnit, da det er meget almindeligt for den race og dermed ikke en uforudset hændelse. Har din hund dog født et tidligere kuld hvalpe uden brug af kejsersnit, dækker forsikringen som oftest uanset race.
- Forebyggende behandling som eksempelvis vaccination og tandrensning.
- Adfærdsbehandling.
- Situationer, hvor du ikke følger dyrlægens anvisninger og ikke har givet hunden den rette pleje i form af vacciner etc.
- Genoptræning samt medicinudgifter.
Udvidet hundeforsikring
Hvis du vil være godt dækket ind i flere af ovennævnte tilfælde, er det nødvendigt at tegne en udvidet hundeforsikring. Mange selskaber tilbyder heldigvis tillægsforsikringer, så du kan skræddersy hundeforsikring alt efter behov.
Du kan blandt andet få en såkaldt figurantdækning, som dækker skader på dommere, instruktører eller figuranter, som din hund er skyld i. Der findes dog nogle forsikringsselskaber, hvor den almindelige ansvarsforsikring dækker almindelig hunde- og hvalpetræning. Husk derfor at læse forsikringsbetingelserne grundigt igennem, inden du fastsætter dig på et selskab. Du kan ligeledes købe tillægsforsikringer, hvis du eksempelvis er opdrætter eller jæger.
Mange hundeklubber kræver bevis for, at du har tegnet en udvidet hundeansvarsforsikring, før du kan deltage i deres arrangementer.
Forsikring af dine andre kæledyr
Du kan naturligvis også forsikre dine andre kæledyr. Det kan eksempelvis ofte betale sig at tegne både en ansvarsforsikring, sygeforsikring og livsforsikring, hvis du har en hest. Omvendt kan du nøjes med blot at tegne en sygeforsikring til mindre kæledyr. Du kan læse meget mere om dyreforsikringer her og mere specifikt om forsikring af katte her.
Er det nødvendigt at tegne en hundeforsikring?
I Danmark er der ikke noget at rafle om, når det kommer til anskaffelsen af en hundeforsikring. Ansvarsforsikringen er nemlig lovpligtig for alle hundeejere, og det er faktisk en rigtig god ting. For som hundens besidder har du ansvaret for alt, hvad hunden foretager sig. Kommer en gæst eksempelvis til skade, fordi han eller hun falder over hundens legetøj, er det dig, der skal betale erstatning. Løber hunden ud på kørebanen og forårsager et trafikuheld, er det endnu en gang dig, der hænger på erstatningskravet.
Det samme gælder, hvis din hund overfalder postbuddet, selv om du på havelågen har advaret om, at hunden bider. Faktisk risikerer du i sidstnævnte tilfælde, at erstatningskravet bliver endnu højere, fordi du har vurderet, at din hund er farlig nok til, at et skilt er nødvendigt. Du har med andre ord ingen mulighed for at afskrive dig ansvaret for hunden, hvis du er dens besidder – om end du kan få nedsat erstatningskravet, hvis en person selv er skyld i, at din hund har bidt ham.
Vigtige overvejelser, når du skal vælge den rette hundeforsikring
Langt størstedelen af de danske forsikringsselskaber tilbyder hundeforsikringer. Men både pris, dækningsgrad og selvrisiko kan variere, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig godt ind i, præcis hvilket selskab der dækker dine behov.
Husk altid at tegne en sygeforsikring
Modsat ansvarsforsikringen står det dig frit for at vælge sygeforsikringen fra. Men det kan på ingen måde anbefales. For uden en sygeforsikring er der ingen økonomisk hjælp at hente, hvis Fido bliver alvorligt syg. Tværtimod kan det blive et spørgsmål om kroner og øre, hvorvidt hunden skal overleve eller ej, og det er en utrolig ubehagelig situation at stå i for de mange mennesker, der betragter deres hund som et ekstra familiemedlem. Har du tegnet en indboforsikring, kan den erstatte skader på din hund ved brand og indbrud. Men den erstatter ikke i tilfælde af sygdom eller lignende.
På de mange danske dyreklinikker er det ikke et særsyn, at hunde bliver aflivet, fordi deres ejere har sparet sygeforsikringen væk. Faktisk har kun tre ud af 10 danske hunde en sygeforsikring, viser tal fra Agria. Ofte tror ejerne fejlagtigt, at den lovpligtige ansvarsforsikring også dækker ved sygdom, og derfor tegner de ikke en sygeforsikring til deres dyr. Men en ansvarsforsikring dækker kun de skader, din hund forvolder andre. Husk derfor altid at tegne en sygeforsikring.
Vær opmærksom på, at ikke alle forsikringsselskaber tilbyder sygeforsikringer til muskel- og kamphunderacer.
Livslang hundeforsikring
Hos mange forsikringsselskaber dækker en hundeforsikring, så længe hunden lever. Men du kan være uheldig at støde på selskaber, hvis forsikring ophører med at dække, når hunden har nået en vis alder. Her kan det anbefales at undgå de selskaber, som ikke tilbyder livslang hundeforsikring. Det kan nemlig blive en halvdyr affære, hvis du pludselig skal ud og finde en ny forsikring til en ældre hund.
Når hunden bliver passet af andre
Tager du tit på rejser? Og passer dine familiemedlemmer ofte din hund, imens du er væk? Så er en udvidet hundeansvarsforsikring muligvis det rette valg for dig. Som tidligere nævnt dækker den almindelige ansvarsforsikring nemlig ikke de skader, hunden påfører personen, der passer den. Forsikringen dækker heller ikke skader i personens hjem. For når man siger ja til at passe hund, accepterer man samtidig risikoen for, at der sker skader, og derfor er der ingen erstatning at hente. Men med en udvidet hundeansvarsforsikring vil hunden ofte være dækket, selv om den bliver passet ude.
Find en billig hundeforsikring
Prisen på hundeforsikringen bliver billigere, hvis du vælger de mange udvidede dækningsgrader fra. Det kan dog ofte kun betale sig at vælge disse fra, hvis chancen for, at du får brug for dem, er lille. Et sted, som er oplagt at spare, er livsforsikringen. Som tidligere nævnt giver den dig økonomisk hjælp til køb af en ny hund, hvis den gamle dør, og den er derfor mindre vigtig at tegne, med mindre du bruger din hund til avlsmæssige formål eller lignende.
Vi hjælper dig med at indhente 3 helt uforpligtende tilbud, så du kan spare op til 40% på din forsikring. Nemt og enkelt.
Prisen på hundeforsikring
Der kan være penge at spare ved at vælge det rette forsikringsselskab. For en labrador retriever hanhund på otte uger varierer prisen helt fra 1617,- med en selvrisiko på 750,- og variabel selvrisiko på 10% til 2124,- med en selvrisiko på 651,- og dækning af 80% af regningen.
Men priserne kan være svære at gennemskue. Nogle forsikringsselskaber tilbyder diverse rabatter, som blandt andet DKK rabat, hvalperabat og en gratis ansvarsforsikring, hvis du samtidig køber en sygeforsikring. Det er dog ikke altid sikkert, at denne rabat holder længere end det første år, og derfor kan du ende med, at den øjensynligt billigere forsikring faktisk koster det samme som – eller mere end – de andre selskaber. Vær derfor opmærksom på rabatordningerne og gå efter det selskab, der dækker din hunds behov. Ellers bliver en billig forsikring pludselig dyr.
Hundeforsikringer opererer som oftest både med en fast og en variabel selvrisiko. Den faste selvrisiko skal du hos visse selskaber kun betale en gang pr. selvrisikoperiode (cirka 120 dage), ligegyldigt hvor mange dyrlægebesøg og diagnoser, der stilles. Den variable selvrisiko er til gengæld det beløb, du selv skal betale ved hvert besøg. Du skal derfor holde nøje øje med begge tal – og deres betalingsvilkår, når du beslutter dig for, hvilket forsikringsselskab du vil gå efter.
Eksempel fra Agria Dyreforsikring:
Du har valgt 657 kroner i fast selvrisiko og 20% i variabel selvrisiko. Hvis du har haft udgifter til dyrlæge for 10.000 kroner, udgør din egenbetaling derfor 2526 kroner. 657 kroner i fast selvrisiko og 20 procent af 9.343 kroner (10.000-657) = 1.869 kroner i variabel selvrisiko.
Når skaden er sket
Det første, du skal gøre, er selvfølgelig at tage hunden til dyrlægen. Men processen herefter afhænger af dit forsikringsselskab. Hos nogle forsikringsselskaber skal du selv betale udgiften for dyrlægebesøget og derefter søge erstatning fra selskabet. Hos andre kan de afregne direkte med dyrlægen, hvilket betyder, at du kun skal betale for din del af regningen – ikke det fulde beløb.
Det kan du få i erstatning
De fleste forsikringsselskaber har et loft for, hvor meget du kan få i erstatning per år. For ansvarsdelen ligger beløbet som oftest omkring fem millioner kroner, hvorimod sygeforsikring nærmer sig 30.000 kroner. Hvor meget du kan få i erstatning fra sygeforsikringen kommer dog helt an på, hvad din faste og variable selvrisiko ligger på. Her kan du se et eksempel lånt fra Dyrekassen Danmark:
10 tips til din hundeforsikring
- Husk at tegne din hundeforsikring så hurtigt som muligt. Hos de fleste forsikringsselskaber kan du købe forsikringer til hunde, fra de er mellem seks og otte uger gamle. Som bonus kan du hos nogle selskaber få rabat, hvis du indmelder din hund, imens den stadig er ung.
- Lad være med at spare sygeforsikringen væk. Den kan potentielt blive den afgørende faktor for, hvorvidt din hund skal aflives eller ej.
- Læs forsikringsbetingelserne grundigt igennem. Reglerne for hundeforsikringer varierer meget, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, præcis hvad du selv har af ansvar, og hvad forsikringen dækker.
- Vær opmærksom på, at det ikke er alle forsikringsselskaber, som tilbyder dig at tegne en hundeforsikring til muskel- og kamphunde. Nogle stedet risikerer du endda at skulle betale fire-fem gange så højt et beløb som for andre hunderacer.
- For at få en billig hundeforsikring kan det potentielt betale sig at samle sine forsikringer hos det samme selskab og derigennem opnå rabat. Men husk altid at undersøge markedet grundigt, så du sikrer dig, at du får den bedste pris og får opfyldt dine behov.
- Når du vælger din hundeforsikring, skal du huske både at se på den faste selvrisiko og den variable selvrisiko. Der kan være forskel på, hvor højt et beløb af dyrlægeregningen, et forsikringsselskab dækker.
- Vær opmærksom på, om din hundeforsikring er livslang eller ophører efter x antal år.
- Hvis du ofte overlader din hund i venners eller familiemedlemmers varetægt, bør du overveje at tegne en udvidet hundeansvarsforsikring. Forsikringen følger nemlig ikke med hunden, og med en almindelig ansvarsforsikring er dem, der passer hunden, ikke dækket, hvis den påfører skader på enten dem eller deres ejendele.
- Hvis du overvejer at starte til hundetræning eller stævner, er der fra klubbernes side ofte et krav om udvidet hundeforsikring.
- Hos nogle forsikringsselskaber er der penge at spare, hvis du blandt andet er medlem af DKK eller lignende. Men husk altid at undersøge, hvor lang tid rabatten gælder. Hos nogle forsikringsselskaber er ansvarsforsikringen eksempelvis gratis det første år, hvis du køber en sygeforsikring oveni, men derefter stiger prisen 300-400 kroner. Det er derfor altid værd at vide, præcis hvor du står.
Skriv et svar