Hvad dækker en hesteforsikring?
En hesteforsikring dækker over flere ting. For det første inkluderer den en lovpligtige ansvarsforsikring. Som hestens ejer er du nemlig forpligtet til at erstatte de skader, din løsgående hest forvolder på andre og andres ejendele, uanset om det er din skyld, at hesten er sluppet løs. Det skal dog nævnes, at ansvarsforsikringen på en hest potentielt kan gå ind under din egen indboforsikring. Men det er ikke altid sikkert, at indboforsikring lever op til lovkravene for hesteansvar, og hvis du ydermere anvender din hest til andet end private formål, dækker indboforsikringen slet ikke. Derfor skal du undersøge nøje, hvorvidt din indboforsikring dækker din hest, før du afskriver hesteansvarsforsikringen. Det samme gælder, hvis du skal have din hest med til udlandet i en længere periode, da indboforsikringen for det meste kun dækker en udenlandstur på op til tre måneder.
Ud over ansvarsforsikringen består hesteforsikringen som oftest af en livsforsikring. Livsforsikringen giver dig hestens handelsværdi i erstatning, hvis den dør, bliver stjålet eller forlangt aflivet af dyrlægen i henhold til dyreværnsloven. Da der netop er tale om hestens handelsværdi, kan du ikke altid få det samme beløb retur, som du har lagt i hesten. Beløbet kan enten stige, fordi du har trænet hesten, men det kan også falde, hvis hesten har nået en vis alder. En hest kan for det meste ikke få en livsforsikring, før den er ni måneder gammel.
Ekstra dækning til hesteforsikringen
Du kan ligeledes udvide din hesteforsikring med diverse tillægsdækninger. Det gælder blandt andet en såkaldt uanvendelighedsdækning, som yder økonomisk kompensation, hvis din hest bliver fuldstændig og permanent uanvendelig til ridebrug på grund af sygdom, ulykke eller osteochondrose. Men du kan ofte også tegne en forsikring til foster og føl, der dækker dine udgifter, hvis du mister føllet, enten ved fostertab, hvis føllet dør, hvis dyrlægen kræver det aflivet i henhold til dyreværnsloven, eller hvis føllet bliver stjålet eller bortkommer.
Hvad dækker en hesteforsikring ikke?
Det kan variere, hvilke tilfælde din hesteforsikring ikke dækker. Derfor er det altid vigtigt, at du læser forsikringsbetingelserne grundigt igennem, så du sikrer dig, at du får den dækning, du har brug for. Her kan du læse eksempler på, hvilke tilfælde der som oftest ikke er dækket af en hesteforsikring:
- Heste over en vis alder. Det varierer meget fra selskab til selskab, hvor gammel din hest skal være, før den er for gammel til at få en forsikring. Men i gennemsnit må din hest ikke være over 16 år gammel.
- Heste, som ikke er chipmærkede.
- Skader, sygdomme eller lidelser, som eksisterede, da forsikringen trådte i kraft. Det samme gælder skader, som enten skyldes eller forværres af tilstande, som eksisterede, da forsikringen trådte i kraft.
- Skader, sygdomme eller lidelser, som skyldes eller forværres af udviklingsanomalier og udviklingsforstyrrelser, ligegyldigt hvornår de er opstået. Dette gælder dog som oftest ikke ved osteochondrose og andre ledlidelser.
- Skader, sygdomme og lidelser, som du selv kunne forebygge. Det samme gælder skader, sygdomme og lidelser, der skyldes eller forværres af, at hesten ikke regelmæssigt er blevet vaccineret, tandraspet, korrekt beskåret samt undersøgt og behandlet mod orm.
- Transport i et transportmiddel, som ikke er i forsvarlig stand eller godkendt til dyretransport.
- Uforsvarlig behandling af hesten; mishandling, vanrøgt, forsømmelse og grov uagtsomhed i forbindelse med fodring, pasning og pleje.
- Skader, som din hest forvolder på dig selv og dine ejendele. Det samme gælder skader på ting eller dyr, som du bruger eller har lånt, lejet eller opbevaret.
- Undersøgelser og behandlinger, som foretages mere end to år efter, at skaden er blevet anmeldt til forsikringsselskabet.
Vigtige overvejelser, når du skal vælge den rette hesteforsikring
En hesteforsikring giver dig mulighed for at skræddersy din forsikring alt efter behov. Men det betyder også, at du selv skal jonglere rundt med diverse til- og fravalg. Her kan du læse lidt om, hvad der er vigtigt at være opmærksom på, når du vælger din hesteforsikring.
Er det nødvendigt at tegne en hesteforsikring?
Da ansvarsforsikringen er lovpligtig, kan du af gode grunde ikke undgå at tegne en hesteforsikring, med mindre du er dækket via din indboforsikring. Men selv hvis det er tilfældet, findes der mange gode argumenter for, hvorfor du ikke skal spare pengene på en forsikring og de relevante tillægsdækninger. De øjensynligt billige fravalg kan nemlig vise sig at blive utrolig dyre, når uheldet er ude.
For en hest er bestemt ikke billig i anskaffelse. Tværtimod er den så dyr, at skulle der ske hesten noget, ville de fleste almindelige menneskers økonomi ikke være gearet til at købe en ny lige med det samme. En hest er et familiemedlem – men også en investering. Og har du ingen forsikring, ja så er den investering med andre ord gået tabt, hvis der sker noget. Man hører eksempelvis mange historier om, hvordan heste bliver stjålet netop på grund af deres høje værdi. I sådanne tilfælde vil din hesteforsikring kunne hjælpe dig økonomisk, da du får hestens handelsværdi retur. Det erstatter selvfølgelig ikke tabet af en god ven, men pengene gør til gengæld, at du lettere kan anskaffe dig en ny følgesvend.
Samtidig er det altid en god idé at tegne en sygeforsikring til din hest. Ifølge Topdanmark får hver 6. hest årligt behandling hos dyrlægen, og hver 10. bliver indlagt. Mange heste får eksempelvis kolik, som gerne koster 25.000 kroner at behandle, og har du ikke de penge liggende, kan det derfor betyde, at din firbenede ven må blive aflivet. Tegner du en hesteforsikring, er du tværtimod sikker på, at det ikke er din egen pengepung, der bliver den afgørende faktor for, hvorvidt din hest overlever eller ej.
Har du husket din egen ulykkesforsikring?
De fleste hesteforsikringer tilbyder kun økonomisk støtte til udgifter i forbindelse med din hest. Men faktum er, at du som rytter står i en ganske udsat position. For meget kan gå galt, når man sidder på ryggen af et stort muskeldyr, og har du ingen sygeforsikring, der dækker, så kan det – trods offentlige hjælpemidler – blive dyrt at skulle betale for fysioterapi, kiropraktorbehandling og tandlægeregler. Derfor er det mindst lige så vigtigt, at du selv er forsikret.Her skal du især være opmærksom på, hvorvidt din sygeforsikring dækker, når du befinder dig på rideskolen eller i hesteboksen. Mange skader sker nemlig i staldene, og visse ulykkesforsikringer kræver, at du tegner ekstra dækning, før de kan hjælpe dig. Du skal ligeledes være opmærksom på, hvordan du er dækket i forbindelse med tandskader, varige mén og behandlingsudgifter.
Find en billig hesteforsikring
Som med alle andre forsikringer er det vigtigt, at du vælger den hesteforsikring, som passer præcis til dig og dine behov. Det kan hverken betale sig at være over- eller underforsikret, og derfor er det altid en god idé både at undersøge markedet og samtidig se så tilpas meget bort fra prisen, at du også får den bedste – og ikke kun den billigste dækning.
Du skal huske, at din hesteforsikring potentielt bliver billigere, hvis du vælger at samle flere af dine forsikringer hos samme selskab. Når du bedømmer prisen på din hesteforsikring, kan du derfor med fordel også undersøge, hvorvidt det pågældende selskab kan klare dine andre forsikringer til en god pris. Du kan desuden ofte også få rabat, hvis du er medlem af Dansk Ride Forbund eller lignende.
Prisoversigt for hesteforsikringer
Prisen på din hesteforsikring varierer alt efter race og købspris. Men som udgangspunkt kan du regne med at skulle betale mellem 1000,- og 3000,- årligt for din hesteforsikring.
For en almindelig ridehest, der koster 25.000,-, er prisen for en livsforsikring som følger:
Forsikringsselskab | Pris på livsforsikring |
Danske Hesteforsikring | 1500,- (6% af forsikringssummen) |
Tryg | 1500,- (6% af forsikringssummen) |
Topdanmark | 1240,- |
Priserne er beregnet d. 8/3 2015.
Hesteforsikringens selvrisiko
Tegner du en sygeforsikring til din hest, kan du ikke komme uden om selvrisikoen. Selvrisikoen er det beløb, som du selv skal dække ved hvert dyrlægevisit. Derfor er det vigtigt, at du undersøger, præcis hvor høj selvrisikoen er, da det er en af de mere skjulte udgifter, som i sidste ende kan gøre en billig forsikring meget dyr. Jo lavere selvrisikoen er desto bedre.
Når skaden er sket
Kommer din hest ud for en ulykke, skal du som det første sørge for, at den får den hjælp, som der er brug for. Det er vigtigt, at du gør dit for at afværge yderligere ulykker, men herefter skal du kontakte det selskab, hvor du har din hesteforsikring, og oplyse dem om skaden.
Hvis du er utilfreds med en afgørelse fra dit forsikringsselskabs side, kan du kontakte Ankenævnet.
10 tips til din hesteforsikring:
- Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til din hest. Men heste kan faktisk potentielt dækkes ind under ejerens indboforsikring. Hvis du gerne vil spare penge, kan det derfor betale sig at undersøge, hvorvidt din indboforsikring dækker eller ej.
- Husk din egen ulykkesforsikring! Ryttere risikerer at blive smidt af hesten, sparket og alverdens andre ulykker. Derfor er det vigtigt, at du har tegnet en sygeforsikring, som ofte skal være udvidet for at kunne dække de mulige ulykker. I nogle tilfælde kan du dog vælge at tegne en rytterdækning til din hesteforsikring.
- En ny hest bliver som oftest forsikret til sin købesum. Men hestens handelsværdi stiger, når du har reddet den til og lignende. Derfor skal du huske, at du ofte kan kontakte forsikringsselskabet på et senere tidspunkt og få sat summen på hestens livsforsikring op, så den svarer til hestens værdi.
- Lad være med at spare ulykkesforsikringen væk. Hver 10. hest bliver årligt indlagt, og operationspriserne løber hurtigt op. Med en ulykkesforsikring sikrer du dig, at du ikke selv skal stå med hele dyrlægeregningen, hvilket betyder, at det ikke er din økonomi, der sætter en stopper for, hvor meget hjælp din hest kan få.
- Selv om din forsikring dækker dyrelægeregningerne, er der også et maksimalt beløb, de kan dække. Husk derfor altid at undersøge, hvor højt det pågældende beløb er.
- Vær opmærksom på, at hvis din hest skifter ejer, ophører forsikringen for det meste 14 dage efter ejerskiftet.
- Tegner du en livsforsikring til din hest, skal du huske at undersøge, hvor mange procent hestens handelsværdi potentielt falder med og fra hvilken alder.
- Det kan ofte være et krav, at din hest er chipmærket, hvis den skal forsikres. Samtidig skal du have en dyrlægeattest, som er under 14 dage gammel.
- Husk, at der kan være rabatter at hente, hvis du eksempelvis er medlem af Dansk Ride Forbund. Det samme gælder, hvis du samler flere af dine forsikringer hos det samme selskab.
- Undersøg altid, hvor høj selvrisikoen er på hesteforsikringen, inden du underskriver kontrakten.
Skriv et svar