Risikoen for, at få stjålet din identitet stiger i takt med at flere og flere personlige oplysninger opbevares online. Det er selvfølgelig nemt og bekvemt for både borgere og myndigheder, men det betyder også at din identitet ikke længere er sikker. Du kan ikke tillade dig, at antage at dit CPR nummer er ukendt f.eks. Det er faktisk kun ganske kort tid siden at CPR registret blev hacket og mange tusinde CPR numre formodentlig blev stjålet.
Hvad sker der ved ID tyveri
Identitetstyveri kan være svært at forstå, for hvad er ens identitet egentlig og hvordan stjæler man den? Og når den nu er stjålet, hvad sker der så ved det? Vi har faktisk mange identiteter, f.eks. online identiteter på Facebook, LinkedIn og andre sociale netværk. Vi har en anden identitet forbundet med vores CPR nummer, kørekort mm. En tredje identitet forbundet med vores adresse, navn osv. Vi har vores bank, dankort osv. Og alle de identiteter kan stjæles og misbruges med ganske alvorlige konsekvenser til følge.
Konsekvenserne af ID tyveri kan være dybt uoverskuelige og for nogle mennesker kan det være ødelæggende for deres liv. Deres personlige oplysninger bliver misbrugt til at oprette abonnementer, lave dyre indkøb på kredit og deres kortoplysninger bliver misbrugt. Måske bliver deres netbank tømt og de bliver udsat for chikane både online og offline. Det kan i hvert tilfælde være den slags konsekvenser man i de værste tilfælde kan blive udsat for. Og der er desværre ikke meget hjælp at hente hos myndighederne her i Danmark.
Myndighederne er ikke til meget hjælp
Desværre er det sådan på nuværende tidspunkt i Danmark, at der ikke er nogen klar lovgivning omkring tyveri af andres identitet. Det betyder at myndighederne først kan skride ind i det tilfælde at din identitet faktisk bliver misbrugt. Og også her er det svært. Det danske politi har meget begrænsede ressurcer til at efterforske online kriminalitet – og det er ofte her ID tyveri foregår. Derudover er ID tyvene ofte gode til at holde sig skjult. Det betyder også at der kan gå lang tid, før du overhovedet opdager, hvad du er udsat for.
Der er heller ikke nogen klar rådgivningshjælp at hente og ej heller megen forståelse for din situation, når du er ude af stand til at betale de store regninger for ting du slet ikke selv har købt eller bestilt. Det har forsikringsselskaberne så småt fået øjnenen op for og de tilbyder så småt deres bud på en forsikring mod ID tyveri.
Der er stor forskel på, hvad forsikringsselskaberne kan tilbyde
Forsikringerne har set et hul i markedet, når nu myndighederne ikke kan hjælpe folk der er udsat for ID tyveri, så kan de måske tjene penge på at tilbyde folk den hjælp. Og det kan måske vise sig, at være en yderst værdifuld forsikring, at have, hvis uheldet skulle være ude. Men der findes endnu ingen standarder for, hvad en forsikring mod ID tyveri skal indeholde og der er derfor stor forskel på, hvad de enkelte selskaber tilbyder. Desuden er det et område, som det er meget vanskeligt for forbrugerne at forstå og forholde sig til. Vi vil forsøge at gennemgå nogle af de ting, du skal være særligt opmærksom på, når du gennemgår din forsikrings betingelser ved dækning af ID tyveri. Derudover anbefaler vi, at du tager en snak med dit forsikringsselskab om, hvad de enkelte dele betyder.
Hvordan dækker forsikringen dine økonomiske tab?
En af de hårde konsekvenser ved tyveri af din identitet er det økonomiske misbrug. Og her kan man stå magtesløs overfor de regninger der bliver ved med at vælte ind. Og bliver de ikke betalt ryger man i RKI med alvorlige konsekvenser til følge. Desværre er der ikke på nuværende tidspunkt nogen af forsikringsselskaberne der er villige til at påtage sig de direkte økonomiske tab.
Hvor meget juridisk bistand får du
Nogle selskaber har en begrænsning på, hvor mange timers juridisk hjælp de dækker. Det kan være på f.eks. 20 timer eller 25.000 kr., som ofte langt fra rækker ved sager som ID tyveri, der ofte kan strække sig langt ud over et år at komme igennem. Men det kan være en rigtigt god hjælp til at få styr på sin sag og blive i stand til selv at komme videre. Der findes ganske få forsikringer med væsentlig større dækning, f.eks. kan du hos Eurocard tegne en ID sikring, der dækker op til 1.000.000 kr.
Hjælp til genetablering af din identitet
Det er vigtigt at din forsikring dækker, rådgiver og hjælper når din identitet – eller sikkerheden omkring din identitet – skal genopbygges. Her kan det desværre være svært at gennemskue hvilke kompetencer forsikringsselskabet har på det område og vi er nok nødt til at afvente de næste par års sager, før man kan få de første anmeldelser af forsikringsselskabernes håndteringer af det her.
Præmie?
Du skal selvfølgelig også være opmærksom på, hvad det koster. Hos nogle selskaber er denne dækning en del af den almindelige familieforsikring og hos andre, er det en tilvalgsdækning som du skal betale ekstra for.
Det kan du gøre for at forebygge ID tyveri
Som i så mange andre tilfælde, så er forebyggelse bedre end behandling. Og du kan faktisk gøre rigtigt meget for at forebygge tyveri af din identitet.
Misbrug af CPR nummeret og andre personfølsomme oplysninger
I Danmark er det desværre stadig sådan, at CPR nummeret betragtes som en gyldig og sikker identifikation af dig. Det er på trods af, at CPR nummeret benyttes af flere og flere virksomheder som en registrering. Det betyder at dit CPR nummer kan stjæles flere og flere steder og i praksis ikke er særligt sikkert. Det øger selvfølgelig risikoen for at dit CPR nummer kan blive misbrugt. Men du kan selv gøre noget, for at sikre dig. Sørg for at oplyse dit CPR nummer så få steder som muligt. Vælg udbydere, der ikke kræver at dit CPR nummer bruges som registrering af din identitet og sørg for at der kommer så få regninger i din postkasse med dit CPR nummer på, ved f.eks. at bruge betalingsservice til dine betalinger.
Tøm postkassen
En anden vigtigt ting, er at tømme postkassen ofte. Det er meget nemt at bryde en postkasse op og stjæle breve med masser af personlige oplysninger på. Ofte kan breve fra f.eks. elselskaber indeholde abonnementsnummer og oplysninger om hvordan du logger ind i deres selvbetjeningssystemer. Her kan der være yderligere oplysninger at hente, som kan misbruges.
Pas på med hvad du smider ud
Når du smider breve der kan indeholde personfølsomme oplysninger, som f.eks. breve fra din bank, så sørg for at riv dem grundigt i stykker eller markuler dem. Alternativt kan du brænde dem af, istedet for at smide dem ud. Det er vigtigt at man ikke kan fiske breve med personlige oplysninger op af din skraldespand.
Pas på med dine kreditkort
Tænk dig om, hvor du opgiver dine kreditkortoplysninger både online og i den virkelige verden. Især skal du være opmærksom på udenlandske webshops online. I virkelighedens verden skal du være særligt påpasselig med at udlevere dit kreditkort i restauranter mm. Der kan være situationer, som f.eks. på udenlandske hoteller, hvor du ikke kan undgå at udlevere dine kreditkortoplysninger. I det tilfælde er din bedste sikring meget ofte at tjekke dit kontoudskrift i et langt stykke tid efter. Alternativt kan du bestille et nyt kreditkort, når ferien er ovre.
Adgangskoder
Vi har alle sammen en million forskellige steder, hvor vi skal bruge en adgangskode og vi har derfor også en tendens til, at bruge den samme adgangskode alle vejne. Det betyder at skulle et mindre website, hvor du har brugt din kode, blive hacket. Ja så risikerer du at hackeren har adgang til alle dine sociale profiler, netbank, email osv. Så sørg for at bruge varierende adgangskoder og brug lange gode adgangskoder.
Især det med de lange og gode adgangskoder kan være svært. Hvem kan huske 30 forskellige adgangskoder på 15 tegn med både bogstaver, tal og mærkelige tegn? Ikke mig… Men der er hjælp at hente i servies som f.eks. lastpass.com. Her kan du bruge én masterkode til at gemme resten af dine koder. Man kan sige, at du igen gemmer det hele bag blot én kode, men fordelen er at lastpass service er kraftigt krypteret og de holder hele tiden øje med deres systemer. Hvis de skulle blive hacket, så oplyser de det straks til deres kunder, så man har chancen for hurtigt at få skiftet alle sine koder.
Andre gode password huskere er f.eks. det gratis Keepass.info, der gemmer dine passwords krypteret på din computer.
Tænk over, hvad du skriver på de sociale medier
Kender du alle dine venner på facebook personligt? Ved du om de tager deres IT sikkerhed alvorligt? Nej, vel. Så derfor skal du tænke dig rigtigt godt om, før du skriver personlige oplysninger på din facebook profil. Hvem ved, hvem der “lytter med”. Lad også være med at skrive når du tager på ferie eller lignende. Det er guf for en indbrudstyv at vide, at du ikke er hjemme i hele uge 42…
Hvilke oplysninger ligger der på din smartphone, tablet og computer?
Vi er mere og mere mobile og har flere og flere personlige oplysninger, billeder, passwords mm. liggende på vores smartphones, tablets og bærbare computere. Derfor er det vigtigt, at du gør dig klart hvilke oplysninger du har liggende hvor. Det gør det meget nemmere at få skiftet de rigtige passwords osv. i tilfælde af, at dine enheder bliver stjållet. Sørg i det hele taget for ikke at have oplysninger liggende, der ikke må komme i de forkerte hænder. Og sørg altid for at have kode på dine enheder, selvom det er lidt mere besværligt.
Sikkerheden på din computer
Din computer er et rent gavebord for en ID tyv. Der er gemte passwords, adgange til facebook, private billeder, oplysninger om adresser, kundenumre og meget andet godt at hente. Så det er meget vigtigt, at du sikre din computer bedst muligt. Så derfor skal du først og fremmest sørge for at det er så besværligt som muligt for en hacker at komme ind i din computer. Det gør du bedst ved:
- Hele tiden at holde alle programmer opdaterede
- Sørge for at have et opdateret antivirus program
- At have en firewall slået til, enten på computeren eller i din router
Dernæst, skal du altid gå ud fra at din computer på et eller andet tidspunkt bliver hacket. Så sørg for at de oplysninger, der ligger ikke kan skade dig. Lad være med at gemme personnummer og lignende. Lad være med at have emails med adresser, koder og lignende liggende.
Sådan opdager du ID tyveri
Desværre er det ofte svært at opdage ID tyveri, men noget af det du skal være opmærksom på er din bankkonto. Er der pludselig betalinger, du ikke kender noget til. Det kan også være, at du begynder at modtage breve og især regninger og rykkere for ting du ikke har bestilt.
På dine sociale profiler og andre online konti skal du være opmærksom på om der bliver lavet ændringer, som du ikke selv har foretaget.
Det kan du gøre, hvis du har mistanke om, at din identitet bliver misbrugt:
- Skift alle passwords på alle dine systemer. Husk email, facebook, internetbutikker osv. Her hjælper en passwordhusker rigtigt godt.
- Få lukket kreditkort og bestilt nye.
- Sikre at din computer ikke er hacket (kan kræve professionel hjælp).
- Gennemgå det sidste års kontoudskrifter og marker alle de punkter, du er i tvivl om.
- Meld til dit forsikringsselskab at du har mistanke om ID tyveri
- Meld til politiet at du har mistanke om ID tyveri.
- Kontakt de kreditorer, du evt. ikke mener du skylder penge og gør dem opmærksomme på situationen (få evt. hjælp af dit forsikringsselskab her).
Jeg har fået stjålet min pung og telefon, og er nu blevet kontaktet af Danaktiv, som mener at nogen prøver at oprette lån i mit navn. Der er tale om et lån i FONA på 20.000 kr. Danaktiv oplyser at de afviste lånet, pga ´de var mistænkelige Det har jeg selvfølgelig meldt til politiet.. Nu bliver jeg både meget paranoid og i tvivl om, hvad mit næste træk er. Hvad gør jeg hvis der pludselig kommer regninger ind ad døren? og hvad gør jeg hvis man ender i en retsag (inkasso)
Hej Jesper
Jeg ville kontakte mit forsikringsselskab og høre om de har en dækning for ID tyveri og så få det anmeldt til dem.
MVH Mikkel