Skal du tegne en bilforsikring for første gang? Og er det svært at finde rundt i kaskosnak, selvrisiko og de mange forskellige bilforsikringsregler? Så læs med her og få alt, hvad du skal vide om billige bilforsikringer for unge under 25 år.
Det er dyrt at købe bilforsikring som ny bilist
Hvis du allerede har været inde og lure lidt på forsikringsselskabernes priser, er du nok kommet frem til den samme nedslående konstatering som mange andre bilister på din alder; en bilforsikring er rigtig dyr for unge under 25 år. Det skyldes, at forsikringsselskaberne ser nye bilister som værende i større risiko for at komme ud for ulykker i trafikken. Forsikringsselskaberne ser nemlig både på din alder, hvor du bor, hvor længe du har haft kørekort, og om du tidligere har lavet skader, når de udregner din forsikringspræmie. Det er derfor især dyrt at forsikre sin bil som 18-årig. Førhen var der forskel på bilforsikringens pris, alt efter om du var kvinde eller mand. Men da det nu er blevet ulovligt for forsikringsselskaberne at kønsdiskriminere, er dit køn heldigvis ikke længere en gældende faktor.
Sådan får du en billigere bilforsikring som ung
Du havde sikkert ikke drømt om at køre rundt i en brugt Skoda Favorit, da du sad til teoritimerne og lærte om vigepligt og U-vendinger. Men at købe en forsikring til en ny bil kan potentielt blive en dyr affære. Derfor anbefaler forbrugerorganisationen FDM, at du investerer i en billig, brugt bil, når du skal tegne bilforsikring for første gang. Som ung er der nemlig mange penge at spare, hvis du undgår at få kaskoforsikring på din bil.
En kaskoforsikring betyder, at du kan få erstatning for de skader, som du påfører din egen bil. Men hvis du køber en model, som er billig, kan du ende med at betale det samme i kaskoforsikring årligt, som bilen i sig selv koster. Da en kaskoforsikring ikke er lovpligtig, kan det derfor være smart kun at tegne en ansvarsforsikring på din bil, hvis du er under 25 år. En ansvarsforsikring dækker nemlig udelukkende de skader, du påfører andre og deres ejendele. Det er den laveste form for bilforsikring, du kan finde, og heldigvis også den eneste, som er lovpligtig at have. Hvis du vil have en billig bilforsikring i en ung alder, kan det derfor være smart kun at købe en forsikring med ansvar.
En anden mulighed for billigere bilforsikringer er en høj selvrisiko. Selvrisikoen er det beløb, som du selv hæfter for, når uheldet er ude, og derfor vil mange forsikringsselskaber hjertens gerne sætte din forsikringspræmie ned, hvis du derimod får en højere selvrisiko. Hvis du som ung gerne vil have en billig bilforsikring, er det derfor meget favorabelt at banke selvrisikoen højt op. Men det betyder samtidig, at du selv skal betale langt mere, hvis du er skyld i et uheld, hvad end det er på andre personer eller deres biler.
Som førstegangskøber skal du huske, at jo hurtigere din bil kører, desto dyrere er den at forsikre. Vil du have en billig bilforsikring i en alder af 18 år, bliver du derfor nødt til at gå på kompromis med hestekræfterne. Jo flere år du kører i bil uden skader, desto bedre kan forsikringsselskaberne desuden lide dig. Derfor kan det potentielt give dig en billigere forsikring, hvis du gennem dit job har kørt i firmabil uden at pådrage den skader.
Du kan her ganske gratis indhente 3 helt uforpligtende tilbud, så du kan spare op til 40% på din forsikring. Nemt og enkelt.
Her er den billigste bilforsikring til unge under 25 år
Hvis du har forelsket dig i en helt bestemt bilmodel og helst vil have den i ubrugt stand, er der faktisk mulighed for købe en ny bil med forsikring til billige penge. For finder du eksempelvis din nye bil hos en autoriseret Opel- eller Suzuki-forhandler, tilbyder de ofte en bilforsikring med kasko til mellem 3100-5700 kroner. Problemet er bare, at bilforhandlernes priser ofte er det, de kalder for ”intropriser”. Det betyder, at prisen kun gælder i seks måneder – og kun hvis du ikke laver en eneste skade i perioden. Vælger du som ung bilist denne form for bilforsikring, skal du derfor altid undersøge, om forsikringspræmien stiger eller forbliver uændret ved skader, og hvad den endelige pris ender på efter introperiodens udløb. Ellers kan det ende med at være en meget dyr investering.
Holder du dig til FDM’s råd om at købe en billig, brugt bil, kan du her se, hvilken bilforsikring der er den billigste for unge. Ud fra forskellige personlige parametre som alder, bilmodel og antal klip i kørekortet kom vi d. 11. august 2014 frem til følgende analyse:
Resultatet viser, at forsikringsselskaberne LB, Runa og FDM har de billigste bilforsikringer til unge, hvis du ikke har lavet skader eller fået klip i kørekortet. Her skal du betale 8588 kroner i forsikringspræmie om året med en selvrisiko på 5680 kroner. Runa og LB kræver, at du tilhører en bestemt erhvervsgruppe, før du kan blive medlem. Men FDM kan alle melde sig ind i, så længe de betaler 299 kroner årligt for medlemsskabet.
Hvis du gruer for tanken om potentielt at skulle betale 5680 kroner af egen lomme ved skade af andre i trafikken, kan du vælge en forsikring uden selvrisiko. Her skal du kun selv betale, hvis forsikringen ikke dækker den pågældende skade. I så fald skal du vælge Alm. Brand, som tilbyder 0 kroner i selvrisiko men derimod 15606 kroner i forsikringspræmie. Har du mulighed for at samle flere af dine forsikringer hos Alm. Brand, ryger prisen ned på 13279, og så er præmien pludselig ikke meget dyrere, end hvad FDM potentielt kan blive.
Skal jeg få kaskoforsikring på min bil, når jeg er under 25?
Om du skal nøjes med ansvarsforsikringen eller derimod tegne en kaskoforsikring, findes der intet entydigt svar på. Men en god indikator er at se på, hvor høj en værdi din bil har. Hvis du som ung vælger en dyr – og eventuelt ny bil, er en kaskoforsikring en fornuftig investering. Men prisen på din bilforsikring bliver samtidig langt højere, hvis du vælger at have kaskoen med. Tager vi resultaterne fra testen, vil forsikringen fra Alm. Brand ende med at koste 25931 kroner årligt i stedet for de 15606 kroner, hvis du tegner en kaskoforsikring. Samtidig vil selvrisikoen nu stige fra 0 kroner til 7460. Det er altså en stor prisstigning, der følger med det at have en kaskoforsikring som ung.
I videoen herunder går vi i dybden med, hvornår du bør tegne en kaskoforsikring og hvornår, du skal nøjes med en ansvarsforsikring.
Selv om det er tillokkende at spare, hvor du kan, så kan det være billigere i længden at tænke sig godt om. Det gælder både, når du ser på kaskoforsikring og selvrisiko, men det gælder også, når det kommer til de mange andre til- og fravalg. Eksempelvis er en førerdækning smart at vælge, når du som ny bilist forsikrer din bil. Den koster ikke alverden og sikrer dig, hvis du selv er skyld i, at du kommer til skade i trafikken.
Gode råd, når du skal finde den billigste og bedste bilforsikring til unge
Når du ser, hvor dyr en bilforsikring for unge kan være, er det måske fristende at bede dine forældre om at forsikre din bil i deres navn. Men den tanke må du desværre slå ud af hovedet, da det ganske enkelt er forsikringssvindel. Står forsikringen af din bil i dine forældres navn, kan det medføre bøde, fængselsstraf og manglende udbetaling af erstatning ved skader. Til gengæld er der flere ting, du kan gøre for at få en billigere bilforsikring som ny bilist. Vi har allerede nævnt flere, men som opsummering får du ni tips lige her:
- Det er svært at få en billig bilforsikring ved køb af ny bil. Tit er bilforhandlernes billige priser nemlig kun introtilbud, som stiger efter seks måneder, og hvis du laver skader. Overvej derfor en billig, brugt og sløv bil, da den koster mindre i forsikringspræmie end en dyr og hurtig.
- En kaskoforsikring er meget dyr og kan derfor droppes, hvis din bil er billig at erstatte. Men husk at vælge en bil, som stadig er sikker at køre i.
- Jo højere selvrisiko, desto lavere bilforsikring. Men husk, at du kommer til at hæfte for mange penge, hvis der sker skader.
- Er du studerende, kan du i visse tilfælde få en billigere forsikring af din bil. Det samme gælder, hvis du er medlem af en fagforening.
- Mange forsikringsselskaber har det, de kalder for samlerabat. Det betyder, at bilforsikringen bliver billigere, hvis du som ung flytter alle dine forsikringsaftaler til det samme selskab. Du kan samtidig ofte få din bilforsikring billigere, hvis du køber den online.
- Spørg dine forældre, din nabo eller klik rundt på internettet, inden du skriver under på din bilforsikring. Det er nemlig ofte smart at høre, hvad andre har af erfaringer med det pågældende forsikringsselskab.
- Har du kørt firmabil eller måske på motorcykel uden at lave skader, skal du nævne det for forsikringsselskabet. I visse tilfælde giver det dig en billigere bilforsikring, selv om du er under 25 år
- Forsikringsselskaberne tilbyder både glasskadedækning og vejhjælp, men de er tit unødvendige at betale for, når du som ung skal købe bilforsikring. Til gengæld anbefales det ikke at spare førerdækningen væk.
Jeg bliver 26 år gammel i november. Jeg har fået min kørekort i 2010. Jeg har kørt i min fars bil mange år uden skader. Jeg har lige købt en brugte bil der er fra 2014 og koster 90.000 kroner… Så er det klog at få kaskoforsikring på min bil?
Hej Ali
Det kan jeg ikke svare konkret på, men du må jo få nogle tilbud hjem på en kaskoforsikring og så vurdere om det er pengene værd. Du skal overveje om du mener risikoen for en skade er så stor at du vil betale dig fra den (altså tegne en kaskoforsikring), eller om du har råd til at erstatte din bil selv hvis det nu skulle gå galt. Og her gør det jo en stor forskel om du kan få en kaskoforsikring til 2.000 eller 20.000 kr. om året…
MVH Mikkel
I skriver, at det er forsikringsvindel hvis bilen er registreret i forældres navn.
Hvad hvis mor eller far er registreret som ejer og sønnen som bruger, bliver det også betragtet som svindel?
Hvis ikke, tæller brugen og den skadesfrie kørsel så med i anciennitet?
Nej, hvis i oplyser forsikringsselskabet om den primære bruger er sønnen, så er det ikke svindel. Men i vil i mange tilfælde så opleve at forsikringspræmien stiger markant. Om det tæller med i ancieniteten skal i spørge forsikringsselskabet om.