Det kan være en omstændelig affære at finde en god pris på din bilforsikring. For alt fra alder og bopæl til bilmodel og anciennitet spiller ind, når forsikringspræmien skal fastlægges. Så hvilken bilforsikring er den billigste? Og er den billigste bilforsikring også den bedste? Vi har lagt 13 forskellige forsikringsselskaber under lup og giver dig resultatet her.
Det skal du huske, når du sammenligner priser på bilforsikringer
En bilforsikring bliver billigere, jo mindre den dækker. I Danmark er det ulovligt at køre i bil uden ansvarsforsikring, og derfor skal du som minimum tegne en sådan. Ansvarsforsikringen dækker udelukkende de skader, som du påfører andre og deres ejendele i trafikken. For at få en højere dækning skal du derfor selv vælge til og fra, når det kommer til kasko, førerdækning, størrelsen på din selvrisiko og andre ekstra tilbud. Og det er her, det bliver svært. For hvordan får man en god og billig bilforsikring uden at være underforsikret?
Svaret er individuelt. Men da ansvarsforsikringen ikke dækker de skader, du påfører dit eget køretøj, er det ofte fornuftigt at tegne en kaskoforsikring på din bil. På den måde får du forsikringspenge udbetalt, med mindre skaden er sket på grund af uagtsomhed fra din side. Hvor mange penge, du får udbetalt, kommer dog helt an på størrelsen af din selvrisiko. Selvrisikoen er nemlig det beløb, du selv er villig til at dække, hvis du enten skader andre bilister eller din egen bil. Jo højere en selvrisiko du vælger, desto billigere bliver prisen på din bilforsikring. Men det betyder samtidig, at du står med et stort, økonomisk ansvar, hvis uheldet er ude.
Ud over kaskoen kan du købe dig til alverdens ekstra dækninger. Blandt andet glasskadedækning, som forsikrer dig mod stenslag i ruden, og førerdækning, som træder til, hvis du selv er skyld i, at du kommer til skade i trafikken. Om du skal købe glasdækning, vejhjælp og deslige kommer helt an på dine behov. Men en førerdækning koster ikke alverden og er derfor ofte fornuftig at tegne.
Test: Her er den billigste bilforsikring i Danmark
Som tidligere nævnt har både din alder, anciennitet og dit valg af bil stor indflydelse på, hvor billig en bilforsikring du kan få. Derfor har vi i sammenligningen af forsikringer valgt at undersøge tre forskellige persontyper, så du får en oversigt over, hvilket prisleje en billig bilforsikring ligger i. Forsikringsselskaberne er valgt ud fra muligheden for at beregne priser online. Valget af bilmærke er truffet ud fra Danmarks Statistiks viden om, at danskernes favoritbilmærker i 2013 var VW, Ford og Toyota.
I testen af den billigste bilforsikring vil du støde på såkaldte tilbudspriser. Det er den rabatpris, du får på din bilforsikring, hvis du vælger at samle alle dine forsikringer hos det pågældende selskab. Derfor er det en god idé at undersøge, om det forsikringsselskab, som har den billigste bilforsikring, også har de billigste ulykkes– og indboforsikringer. Ud over samlerabat kan tilbudsprisen ligeledes dække over rabatter, som du får ved at købe din bilforsikring online.
Den billigste bilforsikring for dig i alderen 40-65 år
Den første person, du skal møde, er Hanne på 55 år. Hun bor i Odense C, har ejet bil i 30 år men har endnu ikke lavet skader eller fået klip i kørekortet. Hanne er derfor elitebilist. Hun kører 45.000 kilometer om året i sin Toyota Prius 1,8 Hybris fra 2012. Da hendes bil ligger i den dyre ende, vælger hun at få kaskoforsikring.
Herunder kan du se forsikringsselskabernes tilbud på bilforsikring til Hanne:
Priserne er beregnet d. 11. august 2014
Som testen viser, har forsikringsselskabet Aros Forsikring den billigste forsikringspræmie på 5040 kroner. Til gengæld har den en selvrisiko på 5444 kroner, og sammenligner du derfor bilforsikringen med de andre, vil du se, at det potentielt er billigst i længden at vælge en bilforsikring, som ikke har selvrisiko.
Forsikringsselskaberne uden selvrisiko er FDM, Runa, LB og Tjm-forsikring. De tre sidstnævnte kræver, at du tilhører en bestemt erhvervsgruppe, før de kan optage dig som medlem, men FDM er for alle, som indvilliger i at betale minimum 620 kroner om året i medlemspris. Her ligger bilforsikringerne på mellem 5707-5907 kroner.
Du kan her ganske gratis indhente 3 helt uforpligtende tilbud, så du kan spare op til 40% på din forsikring. Nemt og enkelt.
Ud af de tre persontyper, vi bruger til at sammenligne priser på bilforsikringen, har Hanne den dyreste bil. Derfor ligger hendes prismuligheder lidt højere, end hvad eksempelvis ejeren af en Ford Fiesta ville gøre. En god regel, når det kommer til bilforsikringer, er nemlig, at jo dyrere din bil er, desto dyrere bliver din forsikringspræmie. Det skyldes, at en dyrere bil ofte er i større risiko for at blive stjålet eller ridset.
Den billigste bilforsikring for dig i alderen 30-40 år
Den næste testperson er Lars på 35 år. Ligesom Hanne bor han i Odense C men har til gengæld kun ejet bil i tre år. Lars har ingen klip i kørekortet og har heller ikke lavet skader. Alligevel har han ikke anciennitet nok til at være elitebilist hos alle forsikringsselskaber. Han kører 30.000 kilometer om året i sin Ford Fiesta 1,6 TDCi fra 2011 og vælger at få kaskoforsikring, fordi hans bil har været forholdsvis dyr.
Herunder kan du se de forskellige tilbud på bilforsikring til Lars:
Priserne er beregnet d. 11. august 2014
Som testen viser, fås den billigste forsikring rent præmiemæssigt hos Runa og LB til 4628 kroner. Til gengæld har begge selskaber en selvrisiko på 5680 kroner. Derfor er det endnu en gang potentielt billigere at gå efter FDM, som tilbyder en bilforsikring til 5285 kroner uden selvrisiko. Et medlemskab hos FDM koster minimum 620 kroner om året, og derfor skal Lars lægge det beløb oveni prisen.
Den billigste bilforsikring for dig under 25 år
Tredje og sidste testperson er Kasper på 22 år. Han bor i Odense C og har netop købt sin allerførste bil, en VW Golf 3 1,9 Turbo Diesel fra 1992. Han kører 15.000 kilometer om året og har hverken lavet skader eller fået klip i kørekortet, men på grund af sin manglende køreerfaring er han ikke elitebilist. Kasper vil meget gerne have en billig forsikring, og han vælger derfor kaskoen fra, da værdien af hans bil er så lav, at det eventuelle tab ikke bliver for voldsomt.
Her kan du se, hvor billig en bilforsikring Kasper kan få uden kasko:
Priserne er beregnet d. 11. august 2014
Som testen viser, har Runa, LB og FDM endnu en gang de billigste bilforsikringer. Deres priser ligger på 8588 kroner med en selvrisiko på 5680 kroner, men både Runa og LB kræver som tidligere nævnt, at Kasper tilhører en bestemt arbejdergruppe, før han kan blive medlem. Da Kasper ikke passer på profilen, er den billigste løsning derfor FDM. Her koster det 299 kroner om året for unge under 25 år at være medlem.
Hos FDM skal Kasper selv betale op til 5680 kroner, hvis han forvolder skade på andre i trafikken. Hvis det bekymrer ham, kan han derfor vælge bilforsikringen hos Alm. Brand, som er helt uden selvrisiko og koster 15606 kroner årligt. Forsikringspræmien er noget dyrere end de billige bilforsikringer, men hvis Kasper samler både bil- indbo- og ulykkesforsikring hos det pågældende selskab, vil han få rabat på bilforsikringen og i stedet betale 13279,- årligt.
Er den billigste bilforsikring også den bedste?
Selv om det kan virke tillokkende at vælge bilforsikringen til den laveste pris, er det ikke altid sikkert, at det er den billigste løsning i det lange løb. Tværtimod kan det være en god idé at tjekke reglerne for din bilforsikring helt igennem, inden du beslutter dig. Undersøg derfor, om forsikringen inkluderer førerdækning, og om den stiger i pris, hvis du laver en skade. Derudover kan det være guld værd at undersøge, om personer i dit netværk har erfaringer med det pågældende forsikringsselskab, du overvejer at benytte.
Ydermere skal du altid tænke over, hvor høj værdi din bil har. Hvis modellen er forholdsvis dyr, skal du ikke tegne en billig bilforsikring uden kasko. Men hvis den ligger i den lave ende, er kaskoen måske knap så presserende. Samtidig skal du overveje selvrisikoen nøje. For selv om det måske kan betale sig for dig at have en høj selvrisiko, imens du optjener nok anciennitet til at blive elitebilist, ja så bliver det altså også dét dyrere, hvis du forvolder andre – eller dig selv skade.
Det rigtige valg af bilforsikring afhænger derfor helt og aldeles af den situation, du befinder dig i, og værdien af den bil, du har holdende. For selv om det er unødvendigt at være overforsikret, så er det heller ikke smart, hvis din billige bilforsikring viser sig at være meget dyr, når uheldet er ude.
Er du under 25 år og skal forsikre din bil for første gang, anbefaler vi derfor, at du læser vores guide, ”Bilforsikring til unge”, inden du tegner en bilforsikring. Der står alt, hvad du skal vide for at træffe det bedste valg.
Må sige at der er sket meget på priserne på Autoforsikringer siden august 2014 .. trænger til revision 🙂
Du har helt ret! Der skal nok komme en 2016 udgave, men den er ikke lige på trapperne – så vent et par måneder 🙂